Depresyon kilo aldırıyor!
İSTANBUL (İGFA) –Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, duygusal yeme, gerginlik, kaygı, üzüntü ya da sıkıntı gibi olumsuz duygu durumlarının bazı kişilerin yeme alışkanlıklarını değiştirebileceğini belirterek, tüm bunların birçok açıdan yeme davranışına neden olabileceğini kaydetti.
Çetin, “Depresyon kişinin enerji seviyesini düşürür ve fiziksel aktivite eksikliğine neden olabilir, bu da kilo alımına neden olabilir.” söz konusu.
Obezite ile psikoloji arasındaki ilgiye ilişkin açıklamalarda bulunan Çetin, obezitenin çoğu zaman tıbbi ve fiziksel sağlık sorunlarına yol açabilen bir durum olduğunu belirterek, obezitenin sadece fiziksel sağlıkla ilgili olmadığını, aynı zamanda psikolojik etkilere de yol açtığını söyledi.
“Bunun sadece fiziksel bir sağlık sorunu olduğunu söylemek doğru olmaz. Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, “Obezite kişinin yaşam kalitesini, özgüvenini, ruh sağlığını ve genel refahını etkileyebilir” dedi. “Obezite depresyon, anksiyete, yeme bozuklukları ve diğer ruhsal bozuklukları tetikleyebilmektedir. Obezite ile ruh sağlığı arasındaki ilişkinin karmaşık olduğunu söyleyebiliriz. Bireyler büyüklük olarak farklılık gösterebilir. Obezitenin psikolojik boyutları; kişinin yaşadığı duygusal sorunlar gibi değişiklikler olabilir. kişi, sosyal dışlanma ve özgüven sorunları. Sonuç olarak obeziteyi sadece ruhsal bir hastalık olarak tanımlamak yerine, tıbbi ve psikolojik birçok boyutunu dikkate almak daha gerçekçi olacaktır. Sonuçta obezite tedavisi sadece fiziksel değil, fiziksel hastalıkları da kapsamalıdır. Hem sağlık hem de ruh sağlığı… “Çünkü obezitenin hem fiziksel hem de psikolojik etkileri var” dedi.
Obeziteye neden olabilecek psikolojik faktörlere dikkat çeken Çetin, psikolojik faktörlerin obeziteyle uğraşanlarda ruhsal sıkıntılara ve yeme alışkanlıklarının bozulmasına yol açabileceğini kaydetti.
Obezite ile kendine zarar verici davranışlar arasındaki ilişkinin karmaşıklığına dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, “Duygusal gerginlik, korku ya da acı çekme gibi olumsuz duygular bireylerin aşırı yemek yemesine neden olabilir, çünkü yemek yemek bir tür rahatlama ve duygusal tatmin sağlar.” bireye. Fazla yemek yemenin sadece fiziksel sağlığı değil aynı zamanda ruh sağlığını da etkilediğini söylemek mümkün. Kendini cezalandırma veya suçluluk duygusuyla gerçekleştirilen aşırı yeme davranışları, düşük benlik saygısı ile ilişkili olabilir ve obezite riskini artırabilir. “Profesyonel yardım almak ve psikoterapi almak bu tür sorunların daha iyi anlaşılmasını ve tedavi edilmesini sağlayacaktır” dedi.