Kosova Meclisi genel seçim tasarısını kabul etti
Kosova Başbakanı Albin Kurti, yasa taslağına katkılarından dolayı yerel ve uluslararası kurumlara teşekkür etti.
2010 genel seçimlerinden sonra seçim reformu çalışmalarının başlatıldığını ve bunun birçok usulsüzlüğe yol açtığını belirten Kurti, “Bu kanun taslağı ile düzenlenen en önemli konular yurt dışında seçmen kaydının tesisi, yurt dışında oy kullanma yöntemi, seçme ve seçilme hakkıdır. oy, siyasi oluşumların adayları için oyların sayımı ve belirlenen kontenjan. daha fazla kadın milletvekili alan partilere ek mali destek sağlanması.” terimleri kullandı.
Muhalefetteki Kosova Demokrat Partisi’nin (PDK) seçim reform komitesi milletvekili ve lideri Abelard Tahiri, bu yasa tasarısı ile diasporanın ilk kez daha rahat oy kullanma imkanına kavuşacağını söyledi.
PARLAMENTO ADAYLARININ OYLARI BELEDİYE SAYIM MERKEZLERİNDE SAYILACAK
Yasanın diasporayı daha rahat oy kullanmalarını sağlayarak devlete yaklaştıracağını vurgulayan Tahiri, “Bu 130 maddenin 92’si yeniden yazıldı ve tamamen yeniden yazıldı, geri kalanlar düzenlendi. Yani bugün TBMM yasası çıktı. seçimler değişmiyor yeni kanun çıkıyor.Taslak da 21 bölümden oluşuyor.Komisyon olarak işi ikiye ayırdık:Birinci faz Avrupa Birliği Gözlem Misyonu’nun tavsiyelerini ele aldı,ikinci faz aşaması, sonunda komisyon tekliflerine dönüştürülen parlamento gruplarının tavsiyelerini ele aldı.” söz konusu.
Milletvekili Adnan Rüstemi, seçim yasa taslağının her zaman AB gözlemcilerinin tavsiyeleri ve ilerleme raporlarındaki talepler sonucunda hazırlandığını söyledi.
Yasa tasarısına göre milletvekili adaylarının oyları belediye sayım merkezlerinde sayılacak. Milletvekili adayları ve medya temsilcilerinin belediye sayım merkezlerinde sayım işlemleri sırasında gözlemci olarak görev almaları mümkün olacaktır. Seçmenler daha fazla milletvekili adayı için oy kullanabilecek.