Milli formayla avlanan yasaklı orfoz: Tavsiye mektubu yazacağız
halef batmaz
Serbest dalış eğitmeni Hüseyin Günel, Eylül ayında Tunus’ta düzenlenen ‘Specta Fishing European Championship’te, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin Kırmızı Listesi’nde yer alan orfoz balığını milli forma altında vurdu.
Görüntülerin sosyal medyada yayılmasıyla Sualtı Sporları Federasyonu ve Günel’e yönelik yansımalar da arttı.
Akdeniz’de nüfusu hızla azalan orfoz, ‘Bern Sözleşmesi’ kapsamında Akdeniz ülkeleri tarafından korunuyor. Türkiye’de, 5/1 Sayılı Ticari Balıkçılığın Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ’e göre, orfozun avlanması, toplanması, gemilerde bulundurulması, karaya çıkarılması ve 1/9/2020 – 31/8/2024 ve satışına izin verilmiyor.
Deniz biyoloğu Dr. Mert Gökalp, Tunus’ta yasak olmasa bile nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir balığın avlanmasının yanlış olduğunu belirterek, bu balıkçılığın milli grup üniforması altında yapılmasına tepki gösterdi.
Dr. , balık stoklarında azalma var ve çok fazla avlanma var.”
‘BİRİSİ BİR GRUBAYI VURURSA KARŞISINDA İNSANLAR OLACAĞINI BİLMELİ’
Orfozun diğer balıklardan daha ağır olacağını düşünen Gökalp, şampiyonada zirveye çıkmak için özel olarak hedef alınır. 30-40 metrede nefesini 4-5 dakika tutabilen bir zıpkıncı, orfozu çok rahat vurabilir. Orfoz sizi tanımazsa gelip size bakar, meraklı balıklar. Kaçacağı yer onun evidir. El feneriniz varsa, yetenekli bir avcıysanız ve nefesinizi tutabiliyorsanız bu balığı rahatlıkla vurabilirsiniz” diyor.
Zıpkınla balık avına değil, nesli tükenen türlerin öldürülmesine ve teşvik edilmesine karşı olduklarını belirten Gökalp, “Orfoz vuracaksa önüne insan çıkacağını bilmeli” dedi.
‘DENİZLER KONTROLDE DEĞİL: DÜZENLEME YAPILMALI’
Dünya Doğayı Koruma Vakfı’na göre ‘Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’, denizel biyolojik çeşitlilik açısından Türkiye’nin en güçlü yerlerinden biridir. Bilimsel araştırmalara göre bölgede özellikle orfoz, levrek ve fangri çeşitlerinde yasa dışı amatör avcılık faaliyetlerinden dolayı yüzde 60-90’a varan düşüş var.
“Ülkemizin bereketini, bolluğunu ve deniz çeşitliliğini kaybediyoruz” uyarısında bulunan Dr. Mert Gökalp, devletin bu durumu kontrol altına almak için bilim insanlarıyla birlikte hareket etmesi gerektiğini söylüyor. Gece ışıkla uyuyan balığı yakalayıp bundan gelir elde eden çok sayıda avcı olduğuna işaret eden Gökalp, kural ve yasakların hiçe sayıldığını, cezaların yeterli olmadığını, amatör balıkçılığa ilişkin düzenlemelerin yapılması gerektiğini söylüyor: “Denizler sular altında değil. kontrol. Biz söylemedikçe, göstermedikçe hiçbir şey gündemde değil. Çünkü denizden uzakta kimse ona ulaşamaz, kimse onu bilmez.”
FEDERASYON LİDERİ: BUNLARI ÖNLEMEK İÇİN ADIMLAR ATACAĞIZ
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Oğuz Aydın, Tunus’ta orfoz avcılığının serbest olduğunu ancak nesli tehlikede olan türün bundan sonraki yarışmalarda vurulmaması için harekete geçeceklerini söyledi. Dünya Sualtı Sporları Federasyonu’na (CMAS) nesli tükenmekte olan türlerin yarışlarda avlanmaması için tavsiye mektubu yazacaklarını belirten Aydın, “Dünyayı beklemek yerine harekete geçiyoruz. Nesli tükenmekte olan canlılarımızı korumak için böyle bir adım atacağız. Bu türlerin avlanmasına yönelik genel yasağa öncülük edecektik. Burada önemli olan bu. Aksi takdirde ülkemizde vurulması mümkün değildir” dedi.
FEDERASYON GRUBUN AVLANACAĞINI BİLİYOR MUYDUNUZ?
‘Hüseyin Günel’in federasyon olarak Tunus’taki yarışta orfoz avlayacağını biliyor muydunuz?’ Aydın’ın sorumuza verdiği cevap şöyle oldu: “İster ülkemizde ister uluslararası bir yarışta olsun kaç balık vurulacağı, gramı, kilosu ve cinsi esasen bildirilir. Bu aslında yurt dışında avlanmasına izin verilen balıklar kategorisinde yer alıyor. Bundan sonraki yarışlarda ezilmemek için ne yapabiliriz… 2024’te Avrupa şampiyonası aslında Türkiye’de olacak. Böyle bir şey yapamayız. Çünkü ülkelerin kanunları devreye giriyor. Bu yüzden uluslararası bir yarış yapıyoruz diye bu balıkların avlanmasını serbest bırakamayız.”